-
Araştırma, İnceleme
Yeni Bir Çağ Hayali: Yirminci Yüzyılı Yaratan Kadınlar
Yirminci yüzyılın başında kadınlar cinsellikten özgür aşka, vatandaşlık haklarından demokrasiye, annelikten ev işine gündelik hayatın her alanında yaşadıkları sorunlardan nasıl toplumsal bir dönüşüm yaratabileceklerini tartışıyorlardı. Kadınların “modern” bireylere dönüştüğü bu…
-
Felsefe
Mutluluk Vaadi
Sara Ahmed, Mutluluk Vaadi’nde arzularımızın ve mutluluğumuzun başkalarının mutluluğuna bağlı olması beklentisinin; “Sadece mutlu olmanı istiyorum” ve “Sen mutluysan ben de mutluyum” gibi gündelik söylemlerin sonuçlarını ele alıyor. Çağdaş toplumdaki mutlu…
-
Tarih
Halki’den Heybeli’ye
“İstanbul Adaları içinde en erken ve en çabuk Türkleşeni Halki’dir. 19. yüzyıldan beri Ada’da var olan Deniz Kuvvetleri’ne ait okul ve tesislerin yanı sıra, Ada’da çok sayıda Türk’e iş imkânı…
-
Tarih
Pera’dan Beyoğlu’na – İstanbul’un Levanten ve Azınlık Semtinin Hikâyesi
Pera; kiliseleri, yabancı okulları, hastaneleri ve görkemli sefaret binalarının yanı sıra mağazaları, birahaneleri, lokantaları, pastaneleri, tiyatroları, lüks genelevleri ve barlarıyla da önemli bir merkezdi. Hıristiyan halkla İstanbul’un geleneksel Müslüman mahallelerinde…
-
Tarih
Psomatia’dan Samatya’ya – Bir Bizans Semtinin Hikâyesi
Ünlü devlet adamlarının öldürüldüğü Yedikule Zindanları’nın yanı sıra pek çok önemli yapıyı bünyesinde barındıran semt, aynı zamanda Rum ve Ermeni Hıristiyan kültürünün Müslüman kültürüyle iç içe geçtiği, değişik geleneklere sahip…
-
Psikoloji
Para Hakkındaki Endişelerimizi Nasıl Gideririz
Para ile ilişkimiz ömür boyu süren bir ilişki, fakat bu konudaki kitaplar genel olarak sadece iki meseleyle sınırlı: a) Nasıl daha fazlası kazanılır? b) Daha azıyla nasıl idare edilir? John Armstrong bu…
-
Araştırma, İnceleme
Alacaat’tan Alaçatı’ya – Rüzgarlı Bir Köyün Hikayesi
Turizmin alternatif alanlarında büyük potansiyele sahip olan Alaçatı, aynı zamanda sahip olduğu kozmopolit kimliği ile kültürel anlamda da ciddi bir değerdir.
Günümüzde Alaçatı, tek başına bir turizm merkezi haline gelmeyi başarmıştır. Her…
-
Araştırma, İnceleme
İntiharlar Sözlüğü
Antik Çağ’dan günümüze iz bırakmış gerçek ya da kurgusal intihar vakaları, intihar olgusu hakkında geliştirilmiş teoriler, siyasi ve sosyolojik kuramlar ve uygulamalar ile çeşitli ülkelerden yaş ve cinsiyete dayalı istatistikleri…
-
Araştırma
Menderesler Yazmak: Çekmeceler Kitabı III
Enis Batur, Gülmekten Ölmek ve Denemek Sapmak‘ın ardından Çekmeceler Kitabı’nın üçüncüsü Menderesler Yazmak ile yazı merdivenine yeni basamaklar ekliyor.
-
İnceleme
Sonsuz Dikkat Dağınıklığı – Gündelik Yaşamda Sosyal Medyaya Odaklanmak
Sonsuz Dikkat Dağınıklığı, internetin ve sosyal medyanın yarattığı yeni ilişkilenme ve toplumsallaşma biçimlerini ele alırken, bu bitmek bilmez gezinti halinin ne tür bir birey yarattığı ve sosyal medyayla ilişkilenmenin politik…
-
Antropoloji, Araştırma, Felsefe
Değer Teorisi: Antropolojik Bir Giriş
Felsefe, iktisat ve antropolojinin ustalıkla sentezlendiği Değer Teorisi: Antropolojik Bir Giriş’te gerek para ile armağan arasındaki paralellikler ve zıtlıklar, gerekse eylem ve prestij, meta fetişizmi ve arzular üzerinden değer meselesine yeni…
-
Felsefe
Ölüme Övgü
Hayatın yatay akış mantığını kavramanın yolu, Ölüme diklemesine bakmaktan geçiyor. Bunu gözünü kırpmadan yapıyor Cicero: Dünden de yakın bir tarihte kaleme alınmış kadar diri, uyarıcı, ufuk açıcı bir rehber…
-
Araştırma
Pek Kronolojik Olmayan Hayatımız: Türkiye’de Modernleşme ve Sanat
Burcu Pelvanoğlu, Pek Kronolojik Olmayan Hayatımız: Türkiye’de Modernleşme ve Sanat başlıklı bu çalışmasında modernleşmenin sanata etkilerini Osmanlı’da Batılılaşma eğilimleri ile Cumhuriyet ideolojisi olmak üzere iki kesit üzerinden irdeleyerek sanatın modernleşme tarihini sosyopolitik…
-
Siyaset ve Politika
Kapitalizm: Bir Hayalet Hikâyesi
Roy, kapitalizmle mücadele edenlerin bile unuttuğu, akışına bıraktığı temel çelişkileri, açmazları bir bir hatırlatıyor. Bu kitap bir uyanış çağrısı: Ülkelerin değil ama yoksulların kaderi ortaktır. Daha fazla kâr için dehşet…
-
Tarih
1001 Bıyık – Bıyığın Kültürel Tarihi
Bıyık bırakmak bugün olduğu gibi geçmişte de yalnızca bıyık bırakmaktan ibaret olmadı. Kimi zaman siyasi duruşu, kimi zaman cinsel tercihi, kimi zaman da dini görüşü simgelemek için kullanıldı. Ancak bireysel…
-
Araştırma, Araştırma ve İnceleme
Tuhaf Alan
Tuhaf Alan, Blanchot’nun sessizlikte dönüşen felaket’i; Deleuze’ün benzersiz yersizyurtsuzluğu; Derrida’nın bir başka türlü karar verilemezliği; Foucault’nun şimdiki zamana teşhis koyan felsefesi ve daha nice düşünceyi sessizl ikle ve sessizlikte ele…
-
Araştırma ve İnceleme, Felsefe
Sınıf-ötesi Bireyler ya da Yeniden-üretmezlik
Chantal Jaquet, içine doğduğu sınıfın toplumsal çevresinden çıkarak öteki sınıfa geçen bireyin istisnai vakasını felsefi olarak anlamak üzere yepyeni bir kavram ve yöntem geliştiriyor: Toplumsal yeniden-üretimin işlemediği durumlarda etkin olan…
-
Araştırma ve İnceleme, Sosyoloji
İstanbul: Müstesna Şehrin İstisna Hali
Devlet-birey ilişkilerinin en gözle görünür alan olduğu kentte atılan bir adım, yıkılan bir bina, mahalle, park, yapılan ya da yeniden yapılandırılan her mekan bizim onunla ve birbirimizle ilişkimizi de belirlemez…
-
Araştırma ve İnceleme, Felsefe
Kendini Savunmak: Bir Şiddet Felsefesi
Bir yatak odasının sessizliğinde, gece yürünen ıssız bir yolda, toplama kampında, zindanda ya da politik bir hareketin kılcal damarlarındaki şiddet döngüsünün işleyişi hangi temellere dayanır? İktidar ilişkilerinden ayrı düşünülemeyecek bir…
-
Kadın
Foucault ve Derrida’da Feminizm ve Ayırım
Yirminci yüzyılın ikinci yarısında toplumsal yaşama ilişkin alışkanlıklarımızı ve değerlerimizi sorgulamamızı sağlayan Michel Foucault kadınların özgürleşme hareketi için neler düşünüyor? Temelinde dilin bulunduğu tüm kurumları altüst eden bir yaklaşım geliştiren…
-
Kadın
Erkek Doğrama Cemiyeti Manifestosu
Erkek Doğrama Cemiyeti Manifestosu’nu (SCUM Manifest) politik bir metin olarak değil, bir sanat eseri, o yılların Amerikan toplumunun ve kültürünün acımasız bir eleştirisi olarak okumak gerekir. Kaleme aldığı manifesto kadar…
-
Felsefe
Felsefenin Tesellisi
Felsefenin Tesellisi gündelik hayatta karşımıza çıkan sorunlar için rahatlıkla felsefeye başvurabileceğimizi kanıtlıyor. Alain de Botton, her bölümde bir filozofun yaşamından ve yazdıklarından yola çıkarak ayrı bir sorunu ele alıyor: Toplum…
-
Sosyoloji
Statü Endişesi
Statü Endişesi, hepimizin içini kemiren ancak pek nadir ifade edebildiğimiz bir korkuyu su yüzüne çıkarıyor: Başkalarının bizim hakkımızda ne düşündüğü korkusu ve başarısızlığımızın toplum tarafından acımasızca yargılanacağı hissi. Bir başka…