-
İslamiyet
Fıkıhta Çoğulculuk
İslam hukukunda taklit, yani bir Müslümanın kendi mezhebi dışında başka bir mezhebin görüşlerini benimseyip uygulaması, tarih boyunca tartışılan konulardan biridir. Bu anlamda taklit, farklı fıkıh mezheplerine mensup insanların karşılaştıkları pratik…
-
Tarih
İmparatorluğun Tuna Donanması
Dr. Seyfullah Aslan, bölgede Osmanlı hâkimiyetinin korunması açısından kritik bir rol üstlenen Tuna Donanması’nı II. Viyana Kuşatması’ndan Pasarofça’ya uzanan evrede tüm boyutlarıyla ele alıyor.
-
Felsefe
Ahlak Felsefesinin Temelleri
On sekizinci yüzyıl İskoç Aydınlanması’nın önemli figürlerinden David Fordyce, bireysel özgürlükler, ekonomik gelişme ve toplumsal ilerleme gibi konularda verimli tartışmaların olduğu bir döneme ahlak felsefesi ve eğitim alanındaki fikirleriyle katkıda…
-
Araştırma, Tarih
Osmanlı Taşra Maliyesi
Bir toplumun idarî örgütlenme biçimi, kültürel yapısı, maliyesi ve diğer kurumları sadece merkezî yapılanmalar ve formel düzenlemeler eşliğinde anlaşılamaz. Merkezi ayakta tutan, kimi zaman da altını oyan taşra, en az…
-
Araştırma, Tarih
Nasihatül Mülûk / Sultana Öğütler
İmam Gazzali Kimyâ-yı Saʿâdet, İhyâʾü ʿulûmi’d-dîn, Tehâfütü’l-felâsife gibi klasik eserleri ile dünya çapında bilinen bir isim. Bu anlamda Gazzali’nin kaleminden çıkmış bir siyasetname olması önemli. Şunu da belirtmekte fayda var…
-
Genel, Tarih
Osmanlı’nın İlk Mebusları
Osmanlı’da meclis, seçim ve temsil mekanizmaları söz konusu olduğunda yapılan çalışmalar genellikle II. Meşrutiyet ile başlatılır. Oysa Osmanlı’nın demokrasi ve kurumsal bir meclis tecrübesi 1876’da ilk Osmanlı Anayasası olan Kanun-i…