-
Araştırma ve İnceleme, Bilim
Mükemmel Duyu Burnunuzu Asla Küçümsemeyin
Koku bilimiyle ilk defa karşılaşan, belki de bir tutku ya da bir heves nedeniyle öncesinde bu bilimle tanışmış ve daha fazlasını öğrenmek isteyen herkese hitap eden bir inceleme..
-
Mühendislik
Dünden Bugüne Aile, Kent ve Nüfus
Özbay’ın çalışmalarında sınıf, cinsiyet, iktidar ve emek
birarada tarihsel bir perspektif içinde yer buluyor.. -
Bilgisayar
Teknopolis: Akıllı Makineler Dağınık Zihinler
Elinizdeki kitap, teknoloji hakkında.
Yani her şeye dair!. -
Mühendislik
Bildiğimiz Tarımın Sonu: Küresel İktidar ve Köylülük
10 yılı aşan bir ortak çalışmanın ürünü olan bu eserde Çağlar Keyder ve Zafer Yenal, tarım sorununu ve kırsal yapıların dönüşümünü, metalaşma, köylünün mülksüzleşmesi ve siyaset bağlamında tartışmaya açıyor..
-
Mühendislik
Mendile, Simite, Boyaya, Çöpe…: Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar
Sokaklarda çalışan çocuklar, son on yılda Türkiye’de kent hayatında gittikçe daha fazla görünür oldu. Güneydoğu’dan zorunlu kitlesel göçün bunda büyük etkisi var. Yerlerinden, varlıklarından koparılan, yeteneklerinin “işe yaramadığı” kentlerde tutunmaya…
-
Mühendislik
İzmir Kültürpark’ın Anımsadıkları: Temsiller, Mekanlar, Aktörler
“Fuar” deyince, Türkiye’de uzun yıllar boyunca İzmir Fuarı anlaşıldı..
-
-
Kültür Bilim
Manga: Bir Kültürel Direniş Aracı
Japon çizgi romanı Manga, global ölçekli popüler kültürün yeni fenomenlerinden biri. Mangalar, dinamik çizgileri ve güçlü anlatı evreniyle bütün dünyada şaşırtıcı genişlikte bir okur kitlesine sahip. Manga dendiğinde, hâkim çizgi…
-
Mühendislik
İstanbul’la Yüzleşme Denemeleri
Jean-François Pérouse’un 1990’ların ortasından bu yana yürüttüğü çalışmaların bir özeti olan İstanbul’la Yüzleşme Denemeleri, İstanbul hakkında yazılan kitapların hemen hepsinde baş köşeyi alan tarihî, turistik ve şık semtlerin sınırları dışına…
-
Mühendislik
Küreselleşme Çağında Göç: Kavramlar,Tartışmalar
İnsanlar, ezelden beri dünya üzerinde göç halindeler. İçinde bulunduğumuz küreselleşme çağında göçün hem boyutları olağanüstü arttı hem karmaşıklaştı. Açık, döner ve mühürlü kapılar var; herkes her yere göçemiyor… Çok farklı…
-
Mühendislik
Gurbet Pastası: Hemşinliler, Göç ve Pastacılık
Hemşinliler, geçtiğimiz yüzyıl dönümünde ekmek parası kazanmak için Rusya gurbetine gittiler. Orada, ekmek ve pasta yapmayı öğrendiler. Hem de çok iyi öğrendiler. Bizzat Rusya’da nam salacak, İran’da, Polonya’da muteber pastaneler…
-
Mühendislik
Memleket Garları
Haydarpaşa, Sirkeci, Basmane… Memleketin namlı garları. Hele Haydarpaşa: 2008’de yüz yaşını doldurduğu günden beri akıbeti konuşuluyor, hayatına bir gar olarak devam edip etmeyeceği kaygıyla bekleniyor. Hiç şüphesiz, Türkiye’nin belli başlı…
-
Kültür Bilim
Cultural Policy and Populism: Yearbook 2017-2018
Cultural Policy and Populism.
-
Mühendislik
Feodal Toplumdan Yirminci Yüzyıla
“Tarihi ekonomi teorisiyle ve ekonomi teorisini tarihle açıklamak.”.
-
Mühendislik
Tohum ve Toprak: Türk Köy Toplumunda Cinsiyet ve Kozmoloji
Erkeğin rahme tohumu bırakan yaratıcı; kadının da bunu besleyen toprak olduğuna inanılır. Tohum ve toprak – görünürde masum iki imge. Oysa aralarında bir hiyerarşi var; erkeklere atfedilen yaratıcılık ve hayat…
-
Mühendislik
Kent, Aile, Tarih
Elinizdeki kitap, Alan Duben’in son otuz yılda yazdığı makalelerin bir kısmını biraraya getiriyor. Kitabın ilk bölümünü oluşturan makalelerde, yazarın Türkiye’nin çeşitli kentlerinin (İstanbul ile Adana ve Mersin) gecekondu mahallerinde yürüttüğü…
-
Kültür Bilim
Çin Mucizesinin Sonu Mu? Uyuyan Aslan, Kağıttan Kaplan
.
-
Kültür Bilim
Kanaatlerden İmajlara: Duygular Sosyolojisine Doğru
Bu inceleme toplumsal bilimlerle belgesel filmcilik arasında mümkün bir birleşmenin boyutlarını tartışıyor..
-
Mimarlık
Hayalperest Mimarlık / Özgür Aletlerin Mimarlığı
IMAGINIST ARCHITECTURE/ARCHITECTURE OF THE FREEDOM OF TOOLS.
-
Mühendislik
Ben u Sen: Bir Memleket Mekanı
Ben û Sen, mecralarından hatta yaratıcılarından olduğu Diyarbakır Kürt mizahının da mekânı..
-
Mimarlık
Arkeoloji: Anahtar Kavramlar
Arkeoloji: Anahtar Kavramlar, uluslararası uzmanlar tarafından hazırlanmış maddelerle arkeoloji literatüründe önem kazanmış kavramları ele alıyor ve bu kavramların arkeolojik düşünce ile arkeolojik yöntem üzerindeki etkilerini inceliyor..
-
Mühendislik
Çokkültürlülük
Antikçağ’dan beri tüm toplumlarda, birlikte yaşamanın imkânı ve koşulları üzerine bir tartışma sürüp gidiyor… Bir tarafta kimlik talepleri ortaya atılıp kültürel özgüllükler savunulurken, diğer tarafta toplumsal uyum ve siyasal iktidar…
-
Mühendislik
Sanki Viran Ankara
Ankara’nın, Türkiye’de modern kentleşmenin vitrini olarak tanzim edilmesinin üzerinden on yıllar geçti. Vitrin eskidi, kıyafetler epridi, dekor yıprandı, mankenlerin kolu bacağı koptu. Funda Şenol Cantek’in derlemesi, Ankara’nın heyecanlı modernleşme tari.
-
Kültür Bilim
Kültür Endüstrisi – İLETİŞİM : Sanat Hayat 12
Adorno “Kültür Endüstrisi” kavramını Nazizm sona ererken ortaya atar (1944). Yıllar sonra bu kavrama geri dönerek “Kültür Endüstrisine Genel Bir Bakış” makalesini yazar (1963). Bu arada “Kültür ve Yönetim” üzerine…