Ressam Hüseyin Zekai Paşa ve Mübeccel Hazineler

Mübeccel Hazineler.

Stok kodu: PNT9786058333291 Kategoriler:

Türkiye’de Batılı anlamda tuval resminin gelişiminde önemli bir yeri olan “Asker Ressamlar” kuşağının güçlü temsilcilerinden olan Hüseyin Zekâî Paşa (1860-1919), sadece yaptığı resimlerle değil, arşiv, belgeleme, fotoğrafçılık, müzecilik, koleksiyonculuk ve sanat yazarlığı gibi farklı alanlardaki faaliyetleriyle de sanat tarihimizde öncü bir rol oynamış ve dönemin kültür sanat hayatına önemli katkılarda bulunmuştur. II. Abdülhamid döneminde Yıldız Sarayı’nda yaklaşık otuz yıl boyunca önemli görevlerde bulunan ve yaşamı süresince ürettiği az sayıda eserin çoğu bugün müzelerde olan Zekâî Paşa’nın ölümünün üzerinden neredeyse yüzyıl geçmesine rağmen yaşamı ve eserleri ile ilgili bir kitap yayımlanmamıştır.
Bugün isimlerinden övgüyle bahsedilen; fakat yaşamları, fikirleri ve eserleri hakkında detaylı bilgiye sahip olamadığımız Osmanlı ressamlarıyla ilgili olarak, sanat tarihi literatüründeki eksiklikleri doldurmak ve söz konusu araştırmalarda dönemin kaynaklarına inilmesinin gerekliliğini vurgulamak amacıyla Bozlu Sanat Yayınları tarafından bir kültür hizmeti olarak yayımlanan bu kitapta, Hüseyin Zekâî Paşa’nın yaşam öyküsü sanatçının torunu ile yapılan görüşmeler, dönemin kaynakları ve arşiv belgelerinden faydalanılarak yeniden yazılmış, sanatçının yaşamı ve eserleri hakkındaki bilgiler metni destekleyici fotoğraflar, resimler ve belgeler eşliğinde okuyucuya sunulmuştur. Sanatçının mimarlık, sanat tarihi, hat, tezyinat, fotoğrafçılık, arkeoloji, müzecilik, resim, koleksiyonculuk ve eski eserlerin korunması gibi konulardan bahsettiği, 1913 tarihli Mübeccel Hazineler isimli kitabının tamamı metnin rahatça anlaşılması için sadeleştirilerek yayımlanmış, kitapta yer alan orijinal fotoğraflar ve dipnotlarla zenginleştirilmiştir.

Baskı Tarihi

Ocak 2019