-
Deneme ve İnceleme
Kanun Hükmünde Yalnızlıklar
Mazlum Çetinkaya’nın, 2021 Vedat Günyol Deneme Ödülü’nü alan Kanun Hükmünde Yalnızlıklar adlı kitabı, bir çeşit “Sosyal Kıyım” mekanizması olarak keşfedilen ve acımasızca uygulanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile işinden edilen yüzbinlerce…
-
Şiir
Her Dize Bir Dünya
“Ne yardan atlarım ne yârdan geçerim” diyene yer yoktur şiirevren’de. Her dize bir dünyadır çünkü. Verilen değil, sunulan hiç değil, düşe kalka keşfedilen, acımadan alınan, lime lime edilen dil’in hayattan…
-
Roman
Başka Gökyüzü
Bir Ezidi kızla yaşanan tutkulu aşk, toplumun kırılma noktalarına ve bu coğrafyada yaşanan acıların kaynağına götürüyor bizi. Sonunda, bu geleneksel karanlığın ortasında, diyoruz ki hep bir ağızdan: Işık, ışık, ah…
-
Şiir
Yaşayıp Ölmek Aşk ve Avarelik Üstüne Şiirler
“Yaşayıp Ölmek Aşk ve Avarelik Üstüne Şiirler”
Akşamla dönerdi güzel günler geri
Sıcak sahillere martılar uçardı
Rengârenk şalında Hint kuşları vardı
Ve yelpazesinde Japon dilberleri -
Türk Edebiyatı
Berlin Mektupları
“Berlin Mektupları” Haldun Taner’in 1935-1984 yılları boyunca öğrenci ve yazar olarak bulunduğu Almanya gözlemlerini içeriyor: Hitler’in yükselişi, siyasal mücadeleler, soğuk savaş yılları, füze rampaları, yeşiller hareketi, hava kirliliği, Türk işçiler…
-
Öykü ve Hikaye
Havada Bulut
“Haksızlıkların olmadığı bir dünya… İnsanların hepsinin mesut olduğu, hiç olmazsa iş bulduğu, doyduğu bir dünya… Hırsızlıkların, başkalarının hakkına tecavüz etmelerin bol bol bulunmadığı… Pardon efendim! Bol bol bulunmadığı ne demek?…
-
Öykü ve Hikaye
Kumpanya
“Edebi eserler, insanı yeni ve mesut, başka iyi ve güzel bir dünyaya götürmeye yardım etmiyorlarsa neye yarar?” diyen büyük yazarın ilk kez 1951’de yayımlanan hikâye kitabı “Kumpanya” yeniden gözden geçirilerek…
-
Öykü ve Hikaye
Politik Hayvan Hikâyeleri
Serdar Rifat’ın öyküleri birbirinden ilginç kişilerle, gülünç olaylarla, tiye alınmış entelektüel çevrelerle dolu.
Ben şahsen, gerçek kitap kurtlarının savunucusu bir kitap kurduyum. Bir başka deyişle metafor, benzetilecek şeyin kendisi var olduğu…
-
Roman
Kopuk
Öyküleriyle tanınan Sine Ergün bu ilk romanında bir foto muhabirini nerede olduğunu bilmediğimiz, isimsiz, zamansız bir dünyanın içinde tedirgin edici bir atmosferle karşımıza çıkarıyor. Kopuk’un tekrar eden seslerle, taşlarla, tozlarla…
-
Deneme
Ahmet Ümit’in Yazınsal Dünyası – Romanları Üzerinden Bir Yazarı Okumak
Onur Bilge Kula Ahmet Ümit’in Yazınsal Dünyası adlı incelemesinde, yazarın farklı eserlerinden hareketle (Elveda Güzel Vatanım, Sultanı Öldürmek, Beyoğlu’nun En Güzel Abisi, Kırlangıç Çığlığı, Kayıp Tanrılar Ülkesi ve Yırtıcı Kuşlar…
-
Roman
O Adam Babamdı
Altay Öktem’in, ilk kez 2016 yılında yayımlanan O Adam Babamdı adlı romanının yeni baskısı SRC Kitap’ta… O Adam Babamdı, Türk edebiyatındaki en nevi şahsına münhasır seri katilin işlediği cinayetler bağlamında,…
-
Roman
Bu Kitaptan Kimse Sağ Çıkamayacak
Altay Öktem’in, ilk kez 2006 yılında yayımlanan Bu Kitaptan Kimse Sağ Çıkamayacak adlı romanının yeni baskısı SRC Kitap’ta… Altay Öktem, baş döndürücü bir hızla başlamış anlatmaya. Hikâye daha ilk sayfalarda…
-
Antoloji
Bütün Eserleri – Sait Faik Abasıyanık
Bütün Eserleri’nde Sait Faik Abasıyanık’ın hayattayken yayımlanmış tüm kitaplarıyla birlikte dergi ve gazetelerde kalmış, kitaplaşmamış öykü, şiir, deneme, yazı ve röportajları da yer alıyor.
-
Anı ve Anlatı
Londra’da Gördüklerim – Amerika Günlüğü
Süreyya Ağaoğlu, İkinci Dünya Savaşı sonrası İngiltere ve Amerika’sını sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel yönleriyle inceliyor ve yazdıklarında insan haklarından çocuk haklarına, sosyal kurumlardan grevlere, parlamentodan adliyeye, insan ilişkilerinden okuma…
-
Öykü ve Hikaye
Büyüyen Eller
Büyüyen Eller, Sait Faik’in sanıldığının aksine titiz sayılabilecek bir dikkatle yazdığını, yazdıklarını okuyup değiştirdiğini, düzelttiğini, yazdıklarının bazılarından vazgeçtiğini ve yazdığı her şeyi yayımlamadığını göstermesi açısından önemli ipuçları taşımaktadır.
-
Öykü ve Hikaye
Mahkeme Kapısı
Kalemini yontup açtıktan sonra öpecek kadar yazıya bağlı olan Sait Faik Abasıyanık hayatı boyunca yazdı. Öykü, şiir, roman yazmadığı zamanlarda çeşitli dergilere, gazetelere yazılar yazıyordu. Bu kitapta yer alan 26…
-
-
Roman
Gemi Arslanı
Kafka Kitap, üstadın bu değerli eserini ilk kez Latin harfleriyle okurun beğenisine sunuyor. Hem de araştırmacı ve yazar Erol Üyepazarcı’nın üstatla geçen bir gençlik anısına uzanan sunuşu ve Mahir Ünsal…
-
Siir
Heba Mezadı
Heba Mezadı (Kuğunun Günahı), artık sadece ana dilinde yazmaya karar veren A.Bedir’in ilk ve tek Türkçe kitabı.
-
-
-
Öykü ve Hikaye
Buhran
Salâhaddin Enis’in kitaplarına girmeyen, ilki 20 Mart 1335’te (1919) Şair dergisinde, sonuncusu ise 20 Birinciteşrin (Ekim) 1941’de Yedigün dergisinde yayımlanan, yedisi eski harflerle, yirmi yedisi ise günümüz harfleriyle yazılmış olan…
-
Roman
Bürhân
Öyküleriyle tanıdığımız Sevim Çiçek, bu ilk romanında, zamanın akışında sessiz bırakılmış, yok sayılmış ve karalanmış olaylar ile insanları anlatıyor. Okurunu, ortaçağ İslam tarihinin karanlık koridorlarında unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyor.
-
Şiir
Kırdım Alyans Parmağımı
Hayata unutma mesafesinden bakan ama çaresizce hatırlamanın uçurumuna düşen fırtınalı şiirlerle karşılıyor bizi Bahtiyar Kaymak. Kırmızı güllerle değil; mor bir alyans parmağıyla! Dünyanın bütün su yollarında akan, hiçbir dokunuşun müptelası…
-
Şiir
Sıfırın Melodramı
Bizi Bakışlarını sevgiye doğru çevirdikçe, hep mi düşer gözlerinden aşağı bir uçurum kelebeği? Bu sorunun cevabını arayanlar asla bulamayacaklar ama başka sorularla karşılaşacaklar Sıfırın Melodramı’nda. Bazen şatafatlı bazen müzmin; her…
-
Roman
Körfezde Sıkıyönetim
Atilla Birkiye’nin kaleminden sarsıcı bir roman: Körfezde Sıkıyönetim. Önde uçsuz bucaksız deniz, unutulmus bir kuytuluk gibi yay şeklinde uzanan kumsal, arkada yemyeşil çam ağaçları; burası körfezde, genel mevcudu elli üç…
-
Öykü ve Hikaye
At Kadar Hırçın Geyik Kadar Yabani
Şiirleriyle, çocuk hikâyeleriyle, Rıza Bıyık ve Sinekler Şehri adlı öykü kitaplarıyla tanıdığımız Betül Tarıman, At Kadar Hırçın Geyik Kadar Yabani ile, kurguyu gevşettiği yerlerde dil’i bir kırbaç gibi; dil’i özgünleştirdiği…
-
-
Öykü ve Hikaye
Herkesin Doğusu
Bir şeftali tomurcuklanmıştır yaşlı bir dalda, iki taş arasından sürgün vermiştir bir ot. Ömrünü tüketen bir su damlası buharlaşıyordur o süzülürken. Bir kadın son kez bakıyordur ellerine, bir gül yaprağını…
-
Öykü ve Hikaye
Dokumacı Kuşlar
Dokumacı Kuşlar, hayallerin gerçeklerle çarpıştığı anların hikâyesi. Mutlak bir huzursuzluktan kurtulmaya çalışırken muğlak yollara dökülenler, yolun sonunda kendileriyle karşılaşırlarsa hiç şaşırmamak gerek buna. Çünkü şaşkınlık, ağır gelir insana. Remzi Karabulut,…
-
Roman
Çekip Giderdin
“Ankara’da seninle yaşadığım kesintisiz beş yıl
boyunca beni o kadar büyük ve eşsiz bir sevgiyle
sevdin ki, o sevdanın içinde, dünyanın neresine gitsem,
başıma ne gelse beni korumaya almış yüreğinin içinde
kendimi naçar, cılız,…
-
Siir
Elleri Var Özgürlüğün
Yapı Kredi Yayınları modern şiirimizi yaratan ustaların kitaplarının ayrı basımını sürdürüyor. “Elleri Var Özgürlüğün”, Oktay Rifat’ın –“Güzelleme”yi ayrı tutarsak– Garip ortak kitabından sonraki ilk kitabıdır. Oktay Rifat’ın tarihsel kişilerle destanlaşan…
-
Roman
Danaburnu
Oktay Rifat, 1980 yılında yayımlanan kitabı Danaburnu’yla 1981’de Madaralı Roman Ödülü’nü aldı. Özellikle kahramanlarının iç dünyalarını anlatırken tutturduğu etkileyici diliyle bir ozanın elinden çıktığı belli olan Danaburnu, çeşitli kesimlerden insan…
-
Dergi
Tartışılan Modernlik: Descartes ve Spinoza
Benzeri sorularla aydınlatılmaya çalışılan Modernlik, “postmodern zamanlar”ın gündemini oluşturmaya devam ediyor; tartışmalar, kendisini akılcı, evrenselci ve bütünselleştirici olarak nitelendiren Modernlik üzerinde odaklanıyor.