-
-
Şiir, Türk Edebiyatı
gidiyorum bu
Her mısrası dehanın gümüş çivileriyle çakılmış, sapasağlam şiirler!
gidiyorum bu, en görmüş geçirmiş okuru bile hayretlere gark edecek nitelikte bir kült kitap! Ah Muhsin Ünlü, Modern Türk Şiiri’nin keçiyollarında, uçurumlarında, zirvelerinde hünerli…
-
Dünya Edebiyatı, Şiir
İlâhiname
Feridüddin Attâr (y.1140-1220): Klasik Fars edebiyatının 12. yüzyıl sonu 13. yüzyıl başındaki en önemli şair ve mutasavvıflarındandır. Bilgi, düşünce ve inancını manzum hikâyeler halinde dile getirmiş, Mantık Al-Tayr, Tezkiretü’l-Evliya ve…
-
Dünya Edebiyatı, Şiir
Gülşen-i Râz (Metni ve Şerhi)
Mahmud-ı Şebüsteri (y.1250-y.1325): Tebriz yakınlarında Şebüster’de doğdu. Şam, Hicaz ve Mısır’da yaşadı. Moğol istilası sırasında farklı dinlerden temsilcilerin Moğol imparatorunun desteğini kazanmak için giriştikleri mücadeleye tanık oldu, dini ve felsefi tartışmalardan etkilendi….
-
Dünya Edebiyatı, Şiir
Çimen Yaprakları – II
Walt Whitman (1819-1892): Amerikan şiir geleneğinin önde gelen, kurucu şairlerinden Walt Whitman sokağın, kalabalıkların ve onları oluşturan bireylerin sözcüsüdür. Amerika’da demokrasi, ulus olma, beden ve cinsellik kavramlarını şiire taşıyan Whitman…
-
Şiir
Rubailer
Mevlânâ Celaleddin Rumî (?1207-1273): Harezm başkenti Belh’te doğdu. Saygın bir âlim olan babasının siyasi anlaşmazlıklar ve yaklaşan Moğol istilası yüzünden göç etmesiyle Selçuklu Anadolusu’na geldi. Alaaddin Keykubat’ın davetiyle başkent Konya’ya…