-
Dergi
Piggle – Küçük Bir Kız Çocuğunun Psikanalizle Tedavisinin Öyküsü
Piggle, psikanalist Donald W. Winnicott’ın iki yaşından beş yaşına kadar gördüğü çocuk danışanı Gabrielle’in takma adı. Bu kitap da Winnicott’ın düzenli olmayan, kendi ifadesiyle “talep üzerine” gerçekleşen psikanalitik görüşmelerde aldığı…
-
Öykü
Uzak Değil
Eylem Ata, önceki kitabı “Boşlukta Büyüyen”de olduğu gibi, şiddetin, çatışmanın, gerilimin izlerini; kadınların, çocukların, yaşlıların günlük yaşamındaki olumsuz etkilerini ustalıkla öyküleştiriyor. Kitapta yer alan on üç öyküde yazar, hep canlı…
-
Roman
Siyah Köpekler
Ian McEwan “Siyah Köpekler” isimli bu romanında, bir yandan ideolojik ve duygusal açıdan birbirinden çok farklı iki insanın her şeye rağmen azalmayan aşklarının izini sürerken, bir yandan da savaş karabasanlarından…
-
Sanat
Kadınlar, Sanat ve İktidar
“Kadınlar, Sanat ve İktidar”
Doğru soruları sorsak ya da yanlış sorulardan vazgeçsek sanat dünyası nasıl görünürdü? Sanat tarihinin en güçlü ve akılda kalıcı metinlerinden “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Çıkmadı?”nın da…
-
Sanat
Sanatçı Gibi Düşün – … ve Daha Yaratıcı, Daha Verimli Bir Hayata Kavuş
Yeteneklerin gelişmesine yardımcı olan birtakım yaklaşımları benimseyen ve sanatçı gibi düşünen herkesin, işi ne olursa olsun, daha yaratıcı ve verimli bir hayat sürebileceğini, başarı kazanma ihtimalinin artacağını savunuyor.
-
Öykü
Porselen Bebek
“Kimse onun gibi gülümsemiyordu bana. Annem, çok işi olduğundan çok yoruluyordu. Bazan gülmeyi unutuyordu. Ablam, ‘dersim var, git başımdan’ diyordu. Ninem namaz kılıyor, Tanrı’yı düşünüyordu. Babamı zaten az görüyordum. O…
-
Roman
Hayalet Yazar
Hayalet Yazar’da Roth’un ünlü roman kahramanı ve alter egosu Nathan Zuckerman’la tanışıyoruz. Yirmi iki yaşında, hırslı ama aynı zamanda da kafası soru işaretleriyle dolu parlak bir yazar adayı olan Zuckerman,…
-
Roman
Gelip Geçerken
Gelip Geçerken Christopher Isherwood’un belki de en iddialı romanı: Almanya’dan Yunanistan’a, İngiltere’den ABD’ye uzanan geniş bir coğrafyayı; 1920’lerin sonlarından 1950’lerin başlarına, yirminci yüzyıl tarihinin en sancılı dönemlerinden birini katediyor.
-
Roman
Prater’in Menekşesi
Londra, 1933. Genç yazar Christopher Isherwood’un yolu Avusturyalı yönetmen Friedrich Bergmann’ınkiyle kesişir. 19. yüzyıl Viyanası’nda geçen bir aşk filminin senaryosunu yazmayı kabul eden Isherwood, kendini yepyeni bir dünyada, birbirinden ilginç…
-
Öykü
Evie Balta Girmemiş Ormanda
Çok satan kitapların dünyaca ünlü yazarı Matt Haig’den doğanın önemine dair yepyeni bir macera daha…
-
Öykü
Zeytin ve Leopar – Zeytin’in Yağ Olma Macerası
Elvan Uysal Bottoni’nin yazdığı bu merak uyandıran hikâyeyi Sezen Aksu Taşyürek resimledi.
-
Öykü
Uçurtma Mı, Uzay Gemisi Mi?
“Bu ormandaki en güzel gün!”
Kampçılar ve sincaplar için muhteşem bir gece geride kalmıştı. Gökyüzünde o kadar çok yıldız vardı ki, Uzay ile ablasının upuzun listesindeki dileklerden belki de bazıları gerçek…
-
Öykü
Mabel Jones ve Kıyamet Kitabı
En iyi dostunuzu gacırdayan darağacından kurtarmak için çok gizli, tehlikeli bir görevi kabul eder miydiniz?
Mabel Jones insen ırkını kurtarmasına yardım edebilecek kadim bir belgeyi, efsanevi Kıyamet Kitabı’nı aramak için Otom…
-
Öykü
İz Sürücü Köpekler 3 – Cılızım’ın Başı Dertte
Özel eğitimli dokuz kurt köpeği kardeşten biri olan Cılızım, görme engelli bir çocuğa yardım etmek için eğitim okulundan alınır ve bir evde yaşamaya başlar. Cılızım bu görevinden dolayı çok mutludur…
-
Öykü
Bizim Çıkmaz Sokağımız
Doğan Gündüz’ün yazdığı Bizim Çıkmaz Sokağımız’a Özge Tığlı Taşlı resimleriyle eşlik ediyor.
-
Söyleşi
Rüzgardı Dinleyen
Mehmet Taner’in sözlüklerle, divanlarla, eski ve yeni şiir kitaplarıyla, teorik metinlerle tıka basa dolu ofisinde hiç roman görmedim; evinde tutuyordu onları, biraz gözden ırak. Elinizdeki kitaptaki eleştiri, deneme ve söyleşiler…
-
Roman
Scorpion ile Felix
Huzurlarınızda Marx’tan önceki Marx!
19 yaşında, şiirler yazıp hayaller kuran ve… bir de roman yazan Marx. Üstelik mizahi bir roman, Tristram Shandy gibi bir İngiliz klasiğine öykünen bir roman yazmaya çalışan… -
Dergiler
Poetik Ben’in İnşası
Ocak-Mart 2025 tarihli 237. sayının dosya konusu “Poetik Ben’in İnşası”. Yücel Kayıran’ın hazırladığı dosya onun “Poetik Ben’in Neliği ve Edebi Yapıtta Ortaya Çıkışı – Hegelyen Bir Okuma” başlıklı yazısıyla başlıyor….
-
Sanat
Osmanlı Baroku: On Sekizinci Yüzyıl İstanbulu’nun Mimari Yenilenişi
İstanbul’un 18. yüzyıl mimarisi kendine has uyarlanışıyla çoğu kez özgünlükten yoksun sayılmıştır. Bu görüş geleneksel kültür üzerindeki Batı etkilerinden duyulan rahatsızlığı yansıtır. “Osmanlı Baroku”nda Ünver Rüstem, Barok üslubundan hareketle Osmanlıların…
-
Roman
Yaban Ördeği
Henrik Ibsen’in en ünlü oyunlarından “Yaban Ördeği”, zengin bir iş adamının idealist oğlu olan Gregers Werle’nin ve hayatına girdiği Ekdal ailesinin hikâyesini anlatır. Fotoğrafçı Hjalmar Ekdal, karısı, kızı ve babasıyla,…
-
İnceleme
Maimonides – Akla İnanç
Maimonides ya da İslam âleminde bilinen adıyla Musa bin Meymun, üç semavi dinde de saygı duyulan, ortaçağ’ın kuşkusuz en önemli Yahudi âlimidir. Hayatını Arap-İslam, Yahudi ve Hıristiyan kültürlerinin etkileşim içinde…
-
Roman
Asker ile Denizci
Claire Kilroy sıra dışı romanı “Asker ile Denizci”de yeni doğan bebeğine duyduğu şiddetli sevginin kimlik duygusundaki sarsıcı değişimle çatıştığı unutulmaz bir kadın karakter yaratıyor. Evliliğinde de sorunlar yaşayan, yalnızlaşıp bebekli…
-
Roman
Harun ile Öyküler Denizi
Salman Rushdie’nin Binbir Gece Masalları, Alice Harikalar Diyarında, Oz Büyücüsü gibi klasiklere yaptığı göndermelerle ve türlü kelime oyunlarıyla ustaca harmanladığı eseri Harun ile Öyküler Denizi, fantastik anlatımının ötesinde özgürlüğü ve insan ruhunun…