-
Deneme
Hangi Atatürk
Attilâ İlhan 15 Haziran 1925’te Menemen’de doğdu. Türkiye’nin en üretken yazarlarından olan İlhan’ın genç yaşlarında başladığı düşünme ve yazma serüveni 10 Ekim 2005’te ölümsüzlüğe göçene kadar sürdü.
-
Şiir
Ben Sana Mecburum
Bizi en ince yerimizden yakalıyor hep; birimizi, bazılarımızı değil, hepimizi… Kendini anlatıyor, ama dizelerinde hepimiz kendimizi buluyoruz, üstelik onlarda sadece biz varız sanarak. “Bize ait olanı” duyuyoruz onun sesinde. Hepimiz…
-
Şiir
Tutuklunun Günlüğü
Tutuklunun Günlüğü’nde Attilâ İlhan, klasik Türk şiirinin sesini, havasını yeni, çağdaş ve toplumsal bir içerikle doldurarak yeniden kuruyor.
-
-
-
Türk Edebiyatı
Sokaktaki Adam
Ne istemediğini bilen ama ne istediğini bir türlü kestiremeyen, yalnız bir adam, Hasan, Saf, duygusal, ürkek, kimliğini Hasan’la bütünleyerek var olan, Yakup. Hasan’ı anlayan, seven, onun sığınağı olan bir fahişe,…
-
Roman, Türk Edebiyatı
Sırtlan Payı
Attilâ İlhan, “Aynanın İçindekiler” dizisinin ikinci romanı olan Sırtlan Payı’nda, bir yandan 27 Mayıs darbesini izleyen siyasal panoramayı çiziyor, bir yandan da Balkan ve Birinci Dünya savaşları ile Kurtuluş Savaşı’ndan…
-
Roman, Türk Edebiyatı
Allahın Süngüleri “Reis Paşa” / Aynanın İçindekiler 6
Yıl 1920. “Reis Paşa” artık Anadolu’ya geçmiş, milletvekilleri Ankara’ya toplanmakta… Yurdun dört bir yanında direnişin ateşi harlanmış. Ama kışkırtmaların, ayaklanmaların da ardı arkası kesilmiyor. Ortalık toz duman.
-
Roman, Türk Edebiyatı
Kurtlar Sofrası
Kurtlar Sofrası
-
Klasik
Kimi Sevsem Sensin (K.Kapak )(Modern T.E.K)
Kimi Sevsem SensinKimi Sevsem Sensin“Ne kadınlar sevdim zaten yoktular’ diye anlattı ‘sevgili’nin hayatta somut bir karşılığı olmadığını Attilâ İlhan. Şimdi de ‘Kimi sevsem sensin / hayret’ diyor. Yaşdevamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Klasik
Sisler Bulvarı (K.Kapak)(Modern T.E.K)
Sisler BulvarıDüşlenen, tümüyle düşsel olan sevgililer, topu topu üç geceye sığdırılan, doyasıya yaşanamayan aşklar, gözlerinden yıldız rüzgârları geçen sevgililer, Paris sokakları, limanlar, yolculukdevamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Klasik
Elde Var Hüzün (K. Kapak) (Modern T.E.K)
Elde Var HüzünŞehrin sokaklarında ihanet yürüyor bu şiirlerde; tanıdık birileri ölüyor, mahkûmlar koğuşlarında sevda, özlem, özgürlük, sevgili örüyorlar gizlice, genç ayrılıklar, tutsak mutluluklar yadevamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Klasik
Belâ Çiçeği (K.Kapak)(Modern T.E.K)
Belâ ÇiçeğiBelâ ÇiçeğiSize, bize, “mevcutlu” götürülen, az sonra karısından ayrı düşecek olana, Beyoğlu’nun arka sokaklarında çamurlara bata çıka yürüyene, karanlık odalarda kendini arayana, “eksik” sdevamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Klasik
Böyle Bir Sevmek – Sert Kapak (Modern T.E.K)
Böyle Bir Sevmek – Sert KapakBöyle Bir Sevmek – Sert Kapakne kadınlar sevdim zaten yoktularyağmur giyerlerdi sonbaharla birazıcık okşasam sanki çocuktularbıraksam korkudan gözleri sislenirne kadınlar devamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Klasik
Ben Sana Mecburum (K. Kapak) (Modern T.E.K)
Ben Sana MecburumBizi en ince yerimizden yakalıyor hep; birimizi, bazılarımızı değil, hepimizi… Kendini anlatıyor, ama dizelerinde hepimiz kendimizi buluyoruz, üstelik onlarda sadece biz varız sanarakdevamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Klasik
Yağmur Kaçağı – K.Kapak (Modern T.E.K)
Yağmur Kaçağıne vakit maçka’dan geçsem limanda hep gemiler olurdu ağaçlar kuşlar gibi gülerdi bir rüzgâr aklımı alırdı sessizce bir cıgara yakardın parmaklarımın ucunu yakardın kirpiklerini eğerdin badevamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Klasik
Ayrılık Sevdaya Dahil – K.Kapak (Modern T.E.K)
Ayrılık Sevdaya DahilMevsimlik sevdaların unutulmuş kızları, tasaları gizli cam güzelikızlar, Sansaryan Han’da sorgulananlar, kullanılmış yüzleriniaynalara bırakan muhbirler, derinlemesine yalnız tutudevamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Türk Edebiyatı
O Sarışın Kurt
O Sarışın Kurt“Evet, benim nâçiz vücûdum… birgün elbet toprak olacaktır… fakat Türkiye Cumhuriyeti… ilelebet pâyidâr kalacaktır.”İşgal Kuvvetleri’nin İstanbul’a girişi ile açılan O Sarışın Kurt, Attildevamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Türk Edebiyatı
Hangi Sol
Hangi Sol“Siyasal konularda yazmaya başlayınca, o zamana kadar, benden yalnız şiir ya da roman okumaya alışmış yeni kuşağın çiçeği burnunda solcuları epeyce şaşırmışlar, dediklerimi basbayağı hafife adevamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Türk Edebiyatı
Hangi Batı
Hangi BatıHangi Batı“Cumhuriyet kuşaklarının dramı Atatürk sonrasında başlar. Çağdaşlaşmayı batılılaşma yapan sonrakilerdir. Hiç değilse, müdafaa-i hukuk doktrinini ulusalcı içleminden soyanlar, Dersadevamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Türk Edebiyatı
Gazi Paşa
Gâzi Paşa“…canımı kurtarayım derken, vatanını kaybedersin!..”Kurtuluş Savaşı’nın en hareketli günlerini Mustafa Kemal’in yaşamı içinde anlatan Gâzi Paşa, tarihsel olarak Kuvva-yı Milliye’nin İzmir’e gdevamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Türk Edebiyatı
Bıçağın Ucu
Bıçağın Ucu / Aynanın İçindekiler 1Saplantılarıyla boğuşan, genelgeçer ahlak kurallarının hor gördüğü bir durumu içinde hissederek yaşayan, Bayraktar Paşazadelerin kızı Suat… Kadınlardan korkan, onlardevamını açıklamadan okuyabilirsiniz.
-
Türk Edebiyatı
Abbas Yolcu
Bu kitap Attila İlhan’ın 1949-1952 yılları arasında, o dönem için yepyeni olan bir üslupla kaleme aldığı ve Varlık dergisinde bölüm bölüm yayımlanmış gezi yazılarından oluşuyor. Ama nasıl gezi yazılardevamını açıklamadan…