-
Tarih
Karabekirin Kavgası
Bu kitapta; Karabekir’in hâtırâtının yasaklanması anlatılırken; ardından onun Başbakan İsmet İnönü ile mektuplaşmaları da ilk kez belgeleriyle yayınlanıyor.
-
Tarih
Demokratlar ve Halkçılar (1950-1954)
*Kitap yakın tarih alanında yaptığı arkeolojik kazılarla resmî tarihi ve onun nasıl oluşturulduğunu açıklayan, unutulanları hatırlatan ve geçmişimizle yüzleşmemizi sağlayan Prof. Dr. Cemil Koçak tarafından yazıldı. *Koçak’ın bu çalışması, “Demokrat…
-
-
-
-
-
Tarih
Geçmişiniz İtinayla Temizlenir
Yirminci yüzyıl boyunca kurulmuş ulus-devletler, tarih yazmak konusunda kendilerinden önce hüküm sürmüş devletlerden daha zor görevler biçtiler. Türkiye Cumhuriyeti de bu geç ulus-devletlerden biri olarak, benzer bir yol tuttu kendine..
-
Tarih
Dönüşüm: Türkiye’de İki Partili Siyasi Sistemin Kuruluş Yılları (1945-1950) Cilt 4
Dönüşüm, tek parti döneminin sonuna yaklaşılırken çeşitli alanlarda yaşanan kopuş, devamlılık ve değişim süreçlerine odaklanıyor..
-
Tarih
Chp İktidarının Sonu: Türkiye’de İki Partili Siyasi Sistemin Kuruluş Yılları (1945-1950) Cilt 6
Cemil Koçak, “Türkiye’de İki Partili Siyâsî Sistemin Kuruluş Yılları (1945-1950)”
adlı kitap dizisinde, yerleşik sayılan tarihsel kabulleri tartışmaya açıyor ve bu adlandırmayı sorguluyor.. -
Tarih
Belgelerle İktidar ve Serbest Cumhuriyet Fırkası
Serbest Cumhuriyet Fırkası, cumhuriyet tarihi boyunca CHF’ye karşı muhalefet odağı olarak farklı araştırmacı ve tarihçilerce incelenmiş bir siyasal deneyimdir. Cemil Koçak, Belgelerle İktidar ve Serbest Cumhuriyet Fırkası’nda bu deneyimi iktidar…
-
Siyaset ve Politika
Türkiye’de Milli Şef Dönemi Cilt 1, (1938-1945)
Koçak’ın iki ciltlik araştırması, Atatürk döneminin son siyasal tecrübelerinden Savaş’ın bitimine dek uzanıyor: Türkiye, dış politika açısından “netameli” ve bir dönemi geride bırakmış; iç siyasal gelişmeler, bugün bile izleri silinmemiş…
-
Siyaset ve Politika
Heyeti Mahsusalar
Heyeti Mahsusalar, Cumhuriyet’in kuruluş sürecinin karakteristik olgularından biridir. 1923 sonbaharında, Millî Mücadele’ye düşmanca tavır alan veya katılmayan ya da Türkiye’nin yeni sınırları dışında kalan ülkelerin “ahâlisi”nden olan ve o ülkeyle…
-
Siyaset ve Politika
Türkiye’de Milli Şef Dönemi Cilt 2, (1938-1945)
Cumhuriyet tarihinin bütününü kavrayabilmek için bir temel kaynak niteliğindeki Millî Şef Dönemi’nin ikinci cildi, Saydam hükümetinin kuruluşuyla ve önemli bir soruyla başlıyor: İnönü’nün 1939’daki İstanbul Üniversitesi konuşması, demokrasi müjdesi miydi?.
-
Tarih
Uzlaşma: Türkiye’de İki Partili Siyasi Sistemin Kuruluş Yılları (1945-1950) Cilt 5
Uzlaşma, 12 Temmuz 1947’den itibaren CHP ve DP arasındaki
“kriz”in gevşediği ve çözüldüğü bir dönemde yaşananları ele alıyor.. -
Tarih
Muhalif Sesler: Tek Parti Döneminde
Cemil Koçak Muhalif Sesler’de, tarihte duymakta güçlük çektiğimiz muhalefetin sesine kulak veriyor. İktidara belli şekillerde direnen, kendince tepkisini gösteren ve elbette iktidar tarafından faaliyetleri sıkıca takip edilen muhaliflerin izini sürüyor..