-
Tarih
Halki’den Heybeli’ye
“İstanbul Adaları içinde en erken ve en çabuk Türkleşeni Halki’dir. 19. yüzyıldan beri Ada’da var olan Deniz Kuvvetleri’ne ait okul ve tesislerin yanı sıra, Ada’da çok sayıda Türk’e iş imkânı…
-
Tarih
Pera’dan Beyoğlu’na – İstanbul’un Levanten ve Azınlık Semtinin Hikâyesi
Pera; kiliseleri, yabancı okulları, hastaneleri ve görkemli sefaret binalarının yanı sıra mağazaları, birahaneleri, lokantaları, pastaneleri, tiyatroları, lüks genelevleri ve barlarıyla da önemli bir merkezdi. Hıristiyan halkla İstanbul’un geleneksel Müslüman mahallelerinde…
-
Tarih
Psomatia’dan Samatya’ya – Bir Bizans Semtinin Hikâyesi
Ünlü devlet adamlarının öldürüldüğü Yedikule Zindanları’nın yanı sıra pek çok önemli yapıyı bünyesinde barındıran semt, aynı zamanda Rum ve Ermeni Hıristiyan kültürünün Müslüman kültürüyle iç içe geçtiği, değişik geleneklere sahip…
-
Roman
Fanari’den Fener’e Bir Haliç Hikayesi
Tarih boyunca Fener’in dar sokakları bazen Eflak ve Buğdan’a yönetici tayin edilen Rum Beyleri’nin sevinçlerini paylaşmış, bazen de asılan Patriklerin dehşet veren gölgelerine tanık olmuştur. Orhan Türker, günümüzde, ancak Rum…
-
Gezi
Antigoni’den Burgaz’a – Küçük Bir Adanın Hikayesi
Sel Yayıncılık, Tarihe Tanıklık dizisine Burgazadası ile devam ediyor. 1960’lara kadar Rum ağırlıklı yapısını sürdüren Burgazadası, bu tarihten sonra çesitli nedenlerle hızlı bir değişime uğradı. Rum aileler, işyerlerini elden çıkarıp…
-
Öykü ve Hikaye
Selanik’ten Thessaloniki’ye – Unutulan Bir Kentin Hikâyesi 1912-2012
Günümüzden yüz yıl önce hızlı bir dağılma sürecinin başında olan Osmanlı İmparatorluğu’nun Rumeli topraklarında başkent İstanbul’dan hemen sonra gelen en büyük, canlı ve renkli şehri Selanik’ti.1430 yılında Sultan II. Murat…
-
Tarih
Pili Adrianupoleos’tan Edirnekapı’ya
Unutulmuş Bir Bizans Semtinin HikâyesiOrhan Türker önceki çalışmalarında bizi, bugün bu özelliklerini büyük oranda kaybetmiş ancak 20. yüzyılın ortalarına kadar geleneksel sosyal ve etnik yapısını koruyan, çokuluslu Osmanlı İstanbulu’nun Kurtuluş,…
-
Tarih
Kondoskali’den Kumkapı’ya
Günümüz İstanbul’unda turistik meyhaneleri dışında adı hemen hiç anılmayan Kumkapı, 1960’lı yılların ortalarına kadar Rumların, Ermenilerin ve Türklerin bir arada yaşadığı, azınlık kültürlerinin ağır bastığı, canlı ve renkli bir İstanbul…